Krasnojarsk of Siberie - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Sytske - WaarBenJij.nu Krasnojarsk of Siberie - Reisverslag uit Moskou, Rusland van Sytske - WaarBenJij.nu

Krasnojarsk of Siberie

Door: Sytske

Blijf op de hoogte en volg Sytske

15 Augustus 2006 | Rusland, Moskou

In Moskou had ik idd gewoon met de metro kunnen gaan, maar ik dacht slim te zijn door te gaan lopen... boontje komt om zijn loontje. Weer erg bedankt voor de lieve berichtjes. Ik lees ook mijn gewone mail voor meer privee info en tot nu toe heb ik steeds bereik, dus sms-en kan ook.

Werd uitgezwaaid door vreselijk lieve moeder van Elena, mijn collega. Lena je hebt erg lieve ouders, ik mocht niet weg zonder eerst uitgebreid thee te hebben gedronken.

3 dagen treinen is verplicht uitrusten. Eerst verzet je je ertegen. Maar t gaat vanzelf, je kunt niets anders dan een beetje lezen, beetje slapen, beetje berkebomen kijken (ontelbaar veel!), en af en toe een beetje eten. Ik had enorm veel ingeslagen, maar omdat je nauwelijks beweegt, verbruik je ook weinig energie. Slapen is heel erg makkelijk, je slaapt als een blok. Zal wel door de kadans komen. Heb elke nacht ongeveer 12 uur geslapen, bizar.

Eten in t restaurant is een belevenis. Die hele wagon is een soort kitcherige toestand. Blauwe gordijntjes, overal spiegels en kroonluchters en plastic bloemen. Wordt wel enigzins verstoord door twee morsig uitziende chagerijnige serveersters. 10 % Van de kaart is niet aanwezig, maar de eerder genoemde Soljanka (soep) was voortreffelijk.

Per wagon zijn er twee provodnitsa\\\'s, soort stewardessen van de trein. Zij maken je wakker als je eruit moet en houden de wagon netjes door te stofzuigen etc. Mijn wagon had twee erg lieve dames, ze legden alles uit wat ik maar wilde weten net zolang tot ik t begreep. Ik deelde de coupe met een stel uit Nw Zeeland. Zij waren enigszins saai, maar redelijk goed gezelschap. Viel alleen niet zoveel met ze te beleven en ze vonden reizen in een trein door Rusland eigenlijk ook niet zo leuk. Ze konden niet wachten tot ze in China waren, mij kon t niet lang genoeg duren! Overigens is de tijd op elk station in Moskou-tijd. Oftewel tot aan Krasnojarsk ga je door 4 tijdzones, ook al is t daar 13.30 op het perron en in de trein staat op alle klokken 9.30 te lezen. Idioot! Gelukkig beschikten Monica & Ian over een Lonely Planet en hier stond precies in wanneer we door welke zone waren gegaan. Zo bleven we enigzins bij de tijd.

Ben iig heelhuids in Krasnojarsk aangekomen. was eerlijk gezegd doodsbang want had een slaapplaats geregeld bij mensen thuis maar geen idee hoe of wat. Eerst gingen twee taxichauffeurs met elkaar op de vuist omdat ze me allebei als klant wilden. Een oud mannetje met een Japanner won . Enorme kletskous en bracht me waar ik wezen moest.

De flat blijkt echter in Noord Krasnojarsk te staan, in Amsterdamse begrippen zeg maar rustig Osdorp. De familie waar ik verblijf bestaat uit Lena (24, manloos met 1 kind van 5 maanden) haar moeder en een inwonende studente. Ze zijn erg vriendelijk en koken lekker. Gister heb ik de stad verkend, die is vrij groot en de Jenisj stroomt er dwars doorheen. Er valt hier echter niet zoveel te beleven denk ik. Tegenwoordig mogen buitenlanders Krasnojarsk in, vroeger werden iets verdeop in een ondergrondse stad (Krasnojarsk-26) kernkoppen en dergelijke gemaakt.

Vandaag heb ik enorme wandeling (voor mijn doen van 4/5 uur) door natuurpark gemaakt. Hier zijn zogenaamde Stolbi te bezichtigen. Soort rare stenen die allerlei rare vormen hebben aangenomen. In NL zou ik er niet aan denken om 5 uur alleen in een bos te gaan wandelen, maar je moet iets. Het was eigenlijk heel leuk. Helemaal buiten de stad, volgde ik een pad naar boven. Uiteindelijk kwam ik bij de eerste stolbi, was inderdaad wel mooi om te zien. Maar dacht zelf \" o hier komen de hunebedden vandaan...\" Een jongetje van 11/12 probeerde me mee te krijgen naar boven. Maar ik durfde niet te klimmen, hij klom vervolgens als een aapje naar boven. Achteraf was ik blij, want zag daat aan het begin van t park een enorm monument voor iedereen die te pletter van die stolbi is gevallen, was opgericht. De laatste was in 2003 en nog ruimte genoeg voor nog meer doden.

Nog 1 opmerkelijk iets in heel Krasnojarsk hoor je klassieke muziek. Op elke straathoek hangt een luidspreker waar die muziek uitschalt. Tot slot zijn de frambozen hier verrukkelijk, die kun je hier voor 60 cent van een baboesjka (oud vrouwtje) kopen. Ik heb ze echt al jaren niet meer geplukt in Nederland. Zijn ze er eigenlijk nog wel?

• 15 Augustus 2006 - 11:25

Liselot:

Hi Syts,
    Leuk om je eerste foto's te zien. Je ziet er erg gelukkig uit ;)
    Liefs liselot
    xxx

• 15 Augustus 2006 - 12:18

Jasmijn:

Hey meisje,
    ik zat met smart te wachten op je volgende berichtje, het is echt spannend om je te volgen! Gelukkig zijn de provodnitsa\'s aardig tegen je, dan heb je het wel getroffen denk ik. Ik moest even goed kijken voor ik zag wi Ian was op de foto en wie Monica :-) Heb je goeie boeken bij je? Ik denk aan je, veel plezier!! xxx

• 15 Augustus 2006 - 13:10

Doeke:

He zus,

Geweldig dat je de foto's hebt geplaatst, je ziet er goed uit..kus van je broertje

ps. onze tuin staat vol met fruit: appels, peren en de pruimen zijn eindelijk rijp..!

• 15 Augustus 2006 - 15:13

Dilia:

Haha! Een standbeeld opgericht voor alle mensen die te pletter zijn gevallen na het beklimmen van een steen. Echt hilarisch Sytske, je zit geloof ik echt in Rusland. Houd je nog een reisdagboek bij?

Geniet van de frambozen!
    (Hopelijk heb je daar beter weer dan hier, het komt de hele week met bakken uit de lucht :-()

Poka!
    Dilia

• 15 Augustus 2006 - 19:09

Rineke:

Hoi Syts,

Hartstikke leuk om steeds zo'n grappige weergave van jouw avonturen over de mail te krijgen.
    Die trein en jij passen goed bij elkaar: niet verkeerd om daar 12 uur per nacht in te slapen. Heb je straks ook geen sabbatical meer nodig.

Heb je ook een foto van dat kitcherige restaurant met chagrijnige serveersters? Die stewardess doet mij denken aan die rare mensen in dat "historische parkje" in de buurt van Moskou waar wij toen waren. Of was jij daar niet bij?

Doei x Rineke

• 16 Augustus 2006 - 09:16

Nelleke:

Blijf het leuk vinden jou te volgen en je verhalen te lezen en het is gelukt met de fotoos, leuk. Heb Jan er ook bijgehaald, die zit nl nooit achter de computer. Jij geniet, wij genieten mee.
    Liefs Nelleke

• 16 Augustus 2006 - 11:04

Pim:

He sytske, leuk hoor je schrijft erg goed de foto´s maken het nog levendiger.
    gr pim

• 16 Augustus 2006 - 11:07

Sharon:

Wat gaat de tijd toch snel! Zo zie ik je nog even op het over het Ij festival en zo zit je alweer in de trein op weg naar allemaal nieuwe ervaringen etc etc. Ik ben toch ook even op je site gaan kijken: je haalt jezelf zo toch heel dichtbij en geeft een goed beeld van hoe je het daar naar je zin hebt! ik vind het fantastisch en goed dat je het doet. Geniet van je reis! Groetjes, Sharon.

• 16 Augustus 2006 - 13:56

Mieke:

lieve syts!
    wat fantastisch zo jouw belevenissen mee te maken. ik dacht eerdere delen nog te kunnen lezen, maar die waren verdwenen, zal wel aan m'n mindere ervaring met internet liggen!!!??? heerlijk , zo die verhalen van je en je staat hartstikke goed op die fotoos. mooie steenpartijen ook!Zo te zien geniet je wel.Ook al lijkt er voor jou af en toe weinig te gebeuren, voor ons als afwezigen is alles nieuw/interessant!!! Ik kijk gauw weer, weet nu hoe het moet. met henk gaat t nog so-so, ik ben deze week weer aan t werk gegaan, valt nogal tegen, maar jouw bericht ertussendoor vrolijkt eea weer op.geniet ze en ik kijk gauw weer. veel liefs, ook van henk, mieke

• 16 Augustus 2006 - 19:43

Lizette:

Een echo uit een ver verleden doemt op als ik je zo blij voor het raam in de trein zie zitten. Heerlijk om je zo te kunnen volgen, reis ze!!!!

• 18 Augustus 2006 - 14:31

Reina:

Hoi lieve Sytske,
    We volgen hier op het werk allemaal je reis via je site. Het klinkt fantastisch. Ik ben vooral benieuwd naar het Baikal Meer en Mongolie. Maak je veel foto's? Geniet ervan en tot snel.
    Liefs, Reina

• 18 Augustus 2006 - 17:34

Henk Polling:

ja frambozen genoeg, het fruit met verreweg de meeste anti-oxidanten!!!

• 20 Augustus 2006 - 08:49

Elsje:

hee! die met die stewardess is echt de coolste foto. je hebt het leuk he? wanneer kom je op je eindpunt aan eigenlijk? geniet ervan! liefs en tot in nederland, ik ben alweer redelijk gesetteld! kus.

• 21 Augustus 2006 - 13:03

Jel:

ziet er goed uit!!!! en zo\'n stewardes geeft je toch vleugels?! vandaar dat je zo lekker slaapt, geniet ervan engeltje!!x

• 21 Augustus 2006 - 16:51

Jacqueline:

Hoi Syts, leuke site!! Alleen...waar ben je nu?? Veel plezier verder en tot snel..xxxx

• 22 Augustus 2006 - 01:41

Martijn:

Hoi Sytske, niet echt een reactie, maar ik las vandaag een bericht op nrc.nl over Moskou (houden ze ook een soort blog bij): De Hummer limousine is in Moskou! Je ziet in Peking trouwens ook veel Hummers rijden (ook hier heb je maffia blijkbaar)...Doei, en tot snel!

• 22 Augustus 2006 - 11:02

Thirza:

Hoi Sytske,
    Alles goed? Ben je het treinreizen nog niet beu? Als je terug bent in Nederland ga je al die lekkere recepten natuurlijk wel een keer voor ons klaarmaken... groetjes!

• 22 Augustus 2006 - 22:25

Laura:

echt weer superleuke update, vooral met de foto\'s. Wacht je volgende update alweer af, maar je zal wel ergens zijn uitgestapt waar ze geen internet hebben??????

• 23 Augustus 2006 - 07:52

Elena:

Dorogaya, waar ben jij nu ? :-) Alles goed, toch? Ik denk dat je super tijd gehad maar geen tijd om het te beschrijven! Groetjes.

• 24 Augustus 2006 - 10:56

Marike:

Hi lieve Syts! Eindelijk weer een berichtje van mij! Hoe gaat het nu daar? Gelukkig is het gelukt met foto's plaatsen, leuk! Hoe kom je aan al die logeeradressen? Hier alles goed, regen regen regen, werken werken werken, maaaaar.... over ong. 2 wk nog ff vakantie! :-) Nou wijfie, ik wacht je nieuwe avonturen in spanning af! Dikke zoen